Recepti

Kremna krompirjeva juha

Sestavine za kremno krompirjevo juho:

  • 5 srednje velikih krompirjev, ki jih olupimo in narežemo na kocke
  • 1/4 skodelice masla
  • 1/4 skodelice nasekljane čebule
  • 1/2 piščančje jušne kocke
  • 1/2 žličke soli
  • 1/8 žličke popra
  • 2 skodelici mleka

Priprava kremne krompirjeve juhe:

daj krompir v lonec in dodaj toliko vode, da je prekrit. Ko zavre, kuhaj še10 do 12 minut, dokler ni krompir zmehčan. Ko je kuhan, ga odcedi. Medtem v drugem loncu stopi maslo in prepraži čebulo. Dodaj jušno kocko, mleko, sol, poper in krompir. Polovice juhe nato daj v mikser in zmiksaj. Spasirano krompirjevo kremo dodaj nazaj v lonec z juho in kuhaj še 3 do 5 minut. Postrezi.

 

 

Browniji z brusnicami

 

Sestavine za brownije z brusnicami:

  • skodelica masla
  • 120g jedilne čokolade
  • 2 skodelici sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 čajna žlička vanilije
  • 1/2 skodelice brusnične marmelade

za preliv:

  • 1/4 skodelice sladke smetane
  • 120g jedilne čokolade

Priprava brownijev z brusnicami:

Segrej pečico na 180 stopinj in daj peki papir čez pekač. Nad soparo v kozici stopi maslo in čokolado. Premešaj, da bo gladkama masa. Zmešaj sladkor, jajca in vanilijo v veliki skledi. Dodaj stopljeno čokolado in dobro premiksaj. Počasi dodajaj moko. Testo daj v pekač s peki papirjem. Na testo daj kupčke brusnične marmelade in jih z nožem vtri. peci 35 do 40 minut. Potem pecivo popolnoma ohladi. Medtem daj sladko smetano v kozico in segrej dokler ne začne vreti. Dodaj čokolado in odstrani z ognja. Dobro premešaj in prelij po ohlajenih brownijih.

 

 

Ananasova pita z rumom

 

Sestavine za ananasovo pito z rumom:

Krema:

  • 2 zavitka vanilijevega pudinga
  • 3 skodelice mleka
  • 1 konzerva ananasa
  • 1 žlica ruma

Testo:

  • 1 skodelica in 1/4 moke
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice zmehčanega masla, ki ga nadrobimo na koščke
  • 4-5 žlic mrzle vode

Preliv:

  • 1/2 skodelice sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1/2 skodelice tekočega karamelnega preliva
  • 3 žlice nasekljanih macadamia oreščkov

Priprava ananasove pite z rumom:

Puding in mleko daj v lonec in kuhaj na zmernem ognju ter občasno premešaj. Ko zavre, odstrani iz ognja in vmešaj ananas in rum. Prelij v veliko skledo in mešanico neposredno prekrij s platično folijo. Daj v hladilnik za 1 uro. Medtem segrej pečico na 200 stopinj. Zmešaj moko , sladkor in sol. Dodaj maslo in oblikuj testo. Po potrebi dodaj vodo, da dobiš glako testo. Testo oblikuj v kepo, ki jo razvaljaj na rahlo pomokani površini. Testo prestavi v namaščen pekač za pite in ga trdo pritisni na dno, ter ob robu dvigni do vrha. Dno in robove prešpikaj z vilico in peci 20-25 minut. Popolnoma ohladi. Prej pripravljeno kremo porazdeli po ohlajenem testu in daj vse skupaj v hladilnik za dve uri. Preden postrežeš, v kledi zmešaj smetano in sladkor v prahu in stepi. K vsakemu koščku pite postrezi stepeno smetano in prelij s tekočo karamelo. Posuj z nasekljanimi oreščki.

 

Limonina torta z malinami

 

Sestavine za limonino torto z malinami:                                                             

  • 200g navadnih piškotov
  • 75g zmehčanega masla
  • 600g pasirane skute
  • 250g sladkorja
  • 150g navadnega jogurta
  • 3 jajca
  • naribana limonina lupinica dveh limon in sok ene limone
  • 50g moke
  • 200g malin
  • sladkor v prahu za dekoracijo

Priprava limonine torte z malinami:

Segrej pečico na 120 stopinj in daj peki papir na pekač. Zdrobi piškote v mikserju ali pa jih daj v vrečko z preko nje povaljal z valjarjem. Daj v skledo še zmehčano maslo in dobro premešaj. S piškotno maso prekrij dno pekača in daj v hladilnik. Vdrugi skledi z mešalnikom premešaj skuto s sladkorjem. Dodaj še jogurt in kasneje še jajca. Na koncu dodaj limonino lupino, limonin sok in moko. Mešanici dodaj še maline, ki jih narahlo zmečkamo, da začnejo “krvaveti”. Vso to mešanico polijemo po prej pripravljenem testu in pečemo 45 minut. Ko pečico ugasneš, pusti torto v njej še približno kakšno uro, da se bo ohladila na sobno temperaturo. Vzemi iz pečice in ohladi še čez noč, potem pa odstrani pekač, posuj s preostalimi malinami in sladkorjem v prahu.

 

 

Ovsena kaša z jabolki in borovnicami

 

Sestavine za ovseno kašo z jabolki in borovnicami:

  • 200 ovsene kaše
  • 1/2 žlice cimeta
  • 500ml jabolčnega soka
  • 4 naribana jabolka
  • 200g borovnic

Priprava ovsene kaše z jabolki in borovnicami:

V veliki skledi zmešaj ovseno kašo s cimetom. Dodaj jabolčni sok, naribana jabolka in borovnice. Pusti stati 5 minut in postrezi, lahko pa pustiš stati tudi čez noč in drug dan poješ za zajtrk.

 

 

Ameriški čokoladni piškoti

 

Sestavine za ameriške čokoladne piškote:

  • 300g temne čokolade
  • 100g mlečne čokolade
  • 100g sladkorja v prahu
  • 85g zmehčanega masla
  • 100g arašidovega masla
  • 1 jajce
  • ½ žlice vanilijevega ekstrakta
  • 100g moke
  • pecilni prašek
  • 100g oluščenih arašidov

Priprava ameriških čokoladnih piškotov:

Segrej pečico na 180 stopinj. Nalomi 200g temne čokolade na majhne koščke in jih daj v skledo. Enako naredi z mlečno čokolado, toda imej ju ločeni. Ostalo temno čokolado nalomi v ognjevarno posodo in stopi v mikrovalovni pečici ali nad soparo. Stopljeno čokolado premešaj in dodaj sladkor, maslo, arašidovo maslo, jajce in vanilijo ter spet dobro premešaj. Dodaj moko, koščke mlečne čokolade, arašide in polovico preostale temne čokolade. Z žlico naredi 12 kupčkov, ki jih daš na peki papir na pekaču. Potisni preostalo temno čokolado v kupčke. Peci 10.12 minut.

 

 

Kuhani krompirjevi štruklji

 

Sestavine za krompirjeve štruklje

Za krompirjevo testo
1 kg krompirja
1 žlica masla
30 dag moke
1 rumenjak
sol
Za namaz
4 žlice masla
3 žlice drobtin
Za zabelo
3 žlice masla ali na maslu popražene drobtine

Priprava krompirjevih štrukljev

Krompir skuhamo v oblicah, ga olupimo in pretlačimo. Dodamo maslo, moko, rumenjak, osolimo in hitro ugnetemo testo. Krompirjevo testo razvaljamo v kvadrat, ga premažemo z na maslu popraženimi drobtinami in zvijemo v štrukelj. Štrukelj zavijemo v ožeto krpo, damo v kozico z vrelo osoljeno vodo tako, da gleda za prst štruklja iz vode, in ga kuhamo 30 minut. Narežemo ga na rezine in štruklje zabelimo z maslom ali pa z na maslu popraženimi drobtinicami.

 

 

Avokadov namaz z zelišči

 

Sestavine za avokadov namaz:

  • zrel avokado
  • sol
  • žlička limoninega soka
  • drobno sesekljane začimbe: drobnjak, peteršilj, čemaž, koprc, origano

Avokado olupimo, narežemo na koščke. Dodamo sol, začimbe in limonin sok. Pretlačimo z vilicami ali zmiksamo. Pol ure naj odstoji v hladilniku, potem ga namažemo na kruh ali uporabimo kot dip za tortilja čips ali surovo zelenjavo.

 

 

Losos po rusko

 

Sestavine za lososa po rusko

4 lososovi fileji ali kotleti, vsak po 12 dag
sol
poper
olje za pečenje

Mlada rdeča pesa v pečici:
16 zelo mladih rdečih pes
olje
kis
sol
poper

Hrenova omaka:
pol kozarčka naribanega hrena
1 lonček kisle smetane
sol

Priprava lososa po rusko

Lososove zrezke ali kotlete osolimo, popopramo in spečemo na vročem olju. Po krožnikih porazdelimo rdečo peso, hrenovo omako in popečenega lososa.
Mlada rdeča pesa v pečici
Rdečo peso operemo in jo narežemo na četrtine, zelo majhno pa pustimo celo. Pokapljamo z oljem in kisom, osolimo in popopramo. Peso damo na alufolijo in jo dobro zavijemo. Omot damo v pečico in pečemo 50 minut pri 180 stopinjah.
Smetanov hren
Kislo smetano in nariban hren zmešamo in osolimo.

 

 

Polenovka s krompirjem

 

Sestavine za polenovko s krompirjem

1 polenovka
8 dag olja
40 dag krompirja
2 ali 3 stroki česna
lovorov list
peteršilj
pol konzerve paradižnika ali malo paradižnikove mezge

Priprava polenovko s krompirjem

Namakanje: Polenovko 2-3 dni namakamo. Na začetku namakanja jo z lesenim kla­divom potolčemo. To lahko storimo med dvema tankima deskama. Vodo 2- do 3-krat zamenjamo. Namočeni polenovki odstranimo kosti in kožo, meso pa nadrobimo na ne premajhne kose.

Dušenje: V kozico damo olje in strt česen. Malo popražimo in takoj dodamo koščke polenovke, ki jih tudi popražimo. Primešamo na kocke narezan krompir, prilijemo vodo, da je jed pokrita, popopramo, če je potrebno, dosolimo, pristavimo in dušimo okoli 40 minut. 10 minut pred koncem kuhanja, ko je krompir že mehak, dodamo sesekljan paradižnik ali mezgo.

 

 

Brazilski sirovi kruhki

 

Sestavine za brazilske sirove kruhke

– 1 jajce

– 1/3 skodelice olivnega olja

– 2/3 skodelice mleka

– 1 1/2 skodelice (170 g) tapiokine moke

– 1/2 skodelice (približno 70 g) parmezana

– 1 čajna žlička soli

Priprava brazilskih sirovih kruhkov

1. korak: Pečico segrej na 200 stopinj.

2. korak: Prav vse sestavine zmešaj v mešalniku, nato pa z dobljeno maso napolni pekač za mini muffine (odprtine so približno za polovico manjše od običajnega pekača za muffine).

3. korak: Peci v pečici 15 – 20 minut, dokler niso rahli in le malo porjaveli.

4. korak: Kruhke pusti, da se malo ohladijo, nato pa jih odstrani iz pekača. Pa dober tek!

 

 

Najboljši domači sendvič

 

Sestavine za najboljši domač sendvič

  • 375 g moke za pečenje kruha
  • 50 g sladkorja
  • 7 g kvasa
  • 75 ml mleka
  • 3 velika jajca plus dve stepeni jajci za glazuro
  • 185 g zmehčanega masla

Sestavine za nadev

  • 250 g brie sira
  • 8 rezin pršuta

Priprava najboljšega domačega sendviča

V mešalniku za pripravo testa zmešaj moko, 1 žlico soli, sladkor, kvas, mleko in jajca. Mešalnik naj meša približno 5 minut. Dodaj maslo in pri srednji hitrosti naj se testo meša še približno 4 minute. Testo v posodi pokrij in daj v hladilnik za najmanj 6 ur pred pečenjem. Medtem brie ovij v pršut. Testo na pomokani površini oblikuj v krog s približno 25 cm premera. Ovit brie daj na sredino kroga in narahlo zapogni čez robove. Nadevano testo prestavi na pekač, obložen s peki papirjem, in premaži s stepenim jajcem. Za 30 minut postavi na hladno v hladilnk, potem spet premaži s stepenim jajcem in spet postavi za pol ure v hladilnik. Nato pusti, da vzhaja 1 uro na sobni temperaturi, potem pa peci približno 22 minut na temperaturi 200 stopinj. Postrezi še toplega.

 

 

Vir: LINK